Wireshark je izjemno zmogljivo orodje, a njegova učinkovitost je odvisna od tega, kako dobro ga uporabnik zna izkoristiti.

Tukaj je nekaj nasvetov in trikov, ki vam bodo pomagali bolje izkoristiti Wireshark in njegove napredne funkcije:

1. Napredni filtri

Napredno filtriranje je ena izmed najmočnejših zmožnosti Wiresharka. Naučite se uporabljati napredne filtre, da boste lahko hitro izolirali relevantne podatke:

 • Uporabite logične operacije: Filtri lahko vključujejo logične operacije kot so and, or, in not za kombiniranje več pogojev.
 • Filtrirajte po protokolih: Uporabite imena protokolov (npr. http, dns) v filtrih, da izolirate promet, povezan s temi protokoli.
 • Uporabite filtre za zmanjšanje količine prometa: Če zajemate velike količine podatkov, uporabite filtre za zajem ali prikaz, da omejite količino prikazanih podatkov in preprečite preobremenitev.
Uporaba filtra pri zajemu

2. Kratke poti na tipkovnici

Učinkovita uporaba tipkovnice lahko znatno pospeši vaš delovni proces. Naučite se uporabljati kratke poti na tipkovnici za pogoste naloge:

 • Navigacija: Ctrl + N (naslednji paket), Ctrl + P (prejšnji paket).
 • Uporaba filtrov: Ctrl + / (hitro skoči na filter bar).
 • Oznake: Ctrl + M (označi trenutni paket), Ctrl + Shift + M (prikaži samo označene pakete).

3. Metode za analizo velikih zbirk podatkov

Analiza obsežnih zbirk podatkov lahko hitro postane zahtevna. Uporabite naslednje metode, da boste lažje obvladovali in analizirali velike količine podatkov:

 • Uporaba statističnih orodij: Wireshark vključuje orodja, kot so “IO Graphs” in “Flow Graphs”, ki pomagajo vizualizirati promet in identificirati vzorce ali težave.
 • Razdelitev zajema: Če zajemate veliko količino podatkov, razmislite o uporabi funkcije “multiple file capture” za razdelitev zajema na manjše, upravljive datoteke.
 • Izvozitev podatkov: Za obdelavo ali analizo podatkov v drugih orodjih lahko izvozite podatke iz Wiresharka v različne formate, kot so CSV ali XML.

4. Redno posodabljanje Wiresharka

Zaradi stalnega razvoja omrežnih tehnologij in protokolov je pomembno, da redno posodabljate Wireshark, da boste lahko izkoristili najnovejše zmožnosti in popravke:

 • Preverite posodobitve: Redno preverjajte in nameščajte posodobitve, da zagotovite, da imate najnovejšo različico Wiresharka z vsemi varnostnimi popravki in izboljšavami.

Z uporabo teh nasvetov in trikov lahko povečate svojo produktivnost in učinkovitost pri uporabi Wiresharka. Kot z vsakim zmogljivim orodjem, je praksa ključna – zato si vzemite čas za eksperimentiranje z različnimi funkcijami in nastavitvami, da boste popolnoma izkoristili potencial, ki ga Wireshark ponuja.

Bonus 10 najbolj pogosto uporabljenih filtrov

Wireshark ponuja močne zmogljivosti filtriranja, ki omogočajo uporabnikom, da se osredotočijo na specifične segmente omrežnega prometa. Tu je 10 najpogosteje uporabljenih filtrov v Wiresharku, ki so izjemno koristni pri analizi in odpravljanju težav v omrežjih:

 1. ip.addr == [IP naslov]
  • Filtrira promet, ki vključuje določen IP naslov, bodisi kot pošiljatelja ali prejemnika.
 2. tcp.port == [vrata]
  • Prikazuje ves promet, ki vključuje določena TCP vrata.
 3. udp.port == [vrata]
  • Prikazuje ves promet, ki vključuje določena UDP vrata.
 4. tcp.flags.syn == 1 && tcp.flags.ack == 0
  • Zajame vse SYN pakete v TCP triročnem stisku, ki se uporablja za vzpostavitev povezave. To je koristno za analizo zahtev za vzpostavitev povezave.
 5. http.request.method == “GET”
  • Filtrira vse HTTP GET zahteve. Uporabno za analizo spletnega prometa.
 6. http.response.code == 200
  • Prikazuje vse HTTP odzive z določeno statusno kodo (npr. 200 za uspešne zahteve).
 7. ip.src == [IP naslov] && ip.dst == [IP naslov]
  • Prikazuje ves promet med dvema specifičnima IP naslovoma.
 8. tcp.analysis.retransmission
  • Identificira vse TCP retransmisije v omrežju, kar je lahko znak težav v omrežju, kot je na primer omrežna zagušitev.
 9. tcp.analysis.lost_segment
  • Prikazuje izgubljene segmente v TCP komunikaciji, kar pomaga pri odkrivanju težav z omrežno zanesljivostjo.
 10. frame.protocols == “eth:ip:tcp:http”
  • Filtrira promet, ki ustreza natančni navedeni stacku protokolov, omogoča uporabnikom, da se osredotočijo na specifične tipe prometa.

Ti filtri so izjemno močni za izolacijo specifičnih vrst prometa ali za odkrivanje težav v omrežju. Z ustreznim znanjem teh filtrov lahko uporabniki Wiresharka bistveno izboljšajo svojo analizo omrežnega prometa.

V prvem in drugem članku smo raziskali eno najboljših brezplačnih odprtokodnih programov, ki je izjemno močno orodje za zajemanje in analizo omrežnega prometa ter je ključno za vsakogar, ki se ukvarja z omrežno administracijo ali varnostjo. Poudarili smo njegove ključne funkcije, vključno z zajemanjem prometa v živo, dešifriranjem in analizo protokolov, naprednim filtriranjem in iskanjem, možnostmi shranjevanja in ponovnega predvajanja ter izvozom podatkov. Prav tako smo razpravljali o praktičnih primerih uporabe, ki prikazujejo, kako Wireshark lahko reši realne težave, od odkrivanja vzroka omrežne latence do identifikacije nenavadne omrežne aktivnosti.

Poleg tehničnih zmožnosti smo poudarili tudi pomen etične in zakonite uporabe Wiresharka, z opozorilom na to, da zajemanje prometa brez ustreznega dovoljenja lahko krši zasebnost in zakonodajo. Uporabniki morajo biti vedno občutljivi na varnostne vidike in upoštevati pravila in politike, ki veljajo v njihovih organizacijah ali regijah.

Kot nepogrešljivo orodje v orodjarni IT strokovnjakov, Wireshark ne samo da ponuja natančen vpogled v omrežne procese, ampak tudi omogoča strokovnjakom, da izboljšajo varnost, zmogljivost in zanesljivost njihovih omrežij. Ne glede na to, ali ste novinec ali izkušen strokovnjak, Wireshark ponuja neprecenljive možnosti za učenje, raziskovanje in zagotavljanje omrežne integritete.

Več informacij: wireshark.org

Nasveti in triki za učinkovito uporabo Wiresharka