15 ključnih omrežnih ukazov, ki jih mora poznati vsak Linux uporabnik

V svetu Linuxa je razumevanje omrežnih ukazov ključno za vsakogar, ki želi učinkovito upravljati in diagnosticirati omrežja. Ti ukazi vam pomagajo razumeti, kako vaš sistem komunicira z drugimi napravami, ter odkrivati in reševati težave. Predstavljamo vam 15 najpogostejših omrežnih ukazov, ki bi jih moral poznati vsak Linux uporabnik. Z vajo in učenjem boste postali mojster omrežnih ukazov v Linuxu in z lahkoto upravljali svoja omrežja. Nazaj na prvih 5 ukazov.

6. ss – Prikaz podatkov o vtičnicah

Ss (socket statistics) je sodobnejša alternativa ukazu netstat, ki prikazuje informacije o vtičnicah (sockets), kot so omrežne povezave, poslušalna vrata, usmerjevalne tabele in drugo, vendar z večjo hitrostjo in podrobnostjo. To orodje je zelo koristno za administratorje in inženirje za diagnostiko omrežnih težav in nadzor omrežnih storitev.

ss -tuln

Ukaz ss -tuln prikazuje poslušalne porte za TCP (-t) in UDP (-u) protokole, ne da bi poskušal razrešiti domenska imena v IP naslove (-n), kar pospeši prikaz rezultatov. Prav tako ne prikazuje dodatnih informacij, kot so imena procesov ali poti do datotek vtičnic, kar je možno z dodajanjem dodatnih parametrov (npr. -p za prikaz povezanih procesov).

Ss omogoča natančnejši vpogled v stanje omrežnih vtičnic sistema, vključno s stanji vtičnic (npr. ESTABLISHED, LISTENING, CLOSE_WAIT), kar omogoča globlje razumevanje delovanja omrežnih storitev in morebitnih težav. Zmožnost prikaza podatkov o vtičnicah v realnem času omogoča ss postati nepogrešljivo orodje za sodobno omrežno diagnostiko in nadzor.

Zaradi svoje učinkovitosti in obsežnih možnosti filtriranja je ss postopoma nadomeščal netstat v številnih Linux distribucijah in scenarijih uporabe, še posebej, ko gre za naloge, ki zahtevajo hitro odzivnost in podrobnosti o omrežnih vtičnicah.

https://www.geeksforgeeks.org/ss-command-in-linux/

7. dig – DNS poizvedbe

Dig (Domain Information Groper) je fleksibilno orodje za DNS poizvedbe, ki omogoča pridobivanje podrobnih informacij o različnih zapisih domen. To orodje je izjemno uporabno za administratorje in razvijalce, ki potrebujejo natančne informacije o DNS zapisih za domene, kot so A, AAAA, MX, TXT, in drugi.

dig google.com

Z izvedbo ukaza dig google.com se pošlje DNS poizvedba za pridobitev A zapisa (privzeto) za domeno google.com. Dig nato vrne podrobne informacije o poizvedbi, vključno z odgovorom DNS strežnika, časom trajanja poizvedbe, življenjsko dobo (TTL) zapisa in samim IP naslovom, ki ustreza domeni.

Dig je zasnovan za fleksibilnost in ponuja številne možnosti za prilagajanje poizvedb, vključno z možnostjo izbire specifičnega DNS strežnika za poizvedbo, določanje specifičnega tipa DNS zapisa (npr. dig mx google.com za pridobitev MX zapisov) in še veliko več. Ena od prednosti dig je tudi njegova sposobnost, da prikaže celoten proces reševanja imena, od poizvedbe do odgovora, kar je izjemno koristno za diagnostiko težav z DNS.

Poleg standardnih poizvedb omogoča dig tudi izvedbo obratnih DNS poizvedb (za pridobitev imena domene, ki ustreza določenemu IP naslovu) in poizvedb za pridobitev vseh zapisov (ANY) za domeno. Zaradi svoje moči, prilagodljivosti in enostavnosti uporabe je dig postal orodje po izbiri za delo z DNS na Linuxu in drugih Unix-podobnih operacijskih sistemih.

https://www.geeksforgeeks.org/dig-command-in-linux-with-examples/

8. nslookup – Orodje za poizvedovanje DNS

Nslookup je preprosto orodje za DNS poizvedovanje, ki se uporablja za pridobivanje informacij o IP naslovih, domenskih imenih in drugih DNS zapisih. Nslookup omogoča interaktivni in neinteraktivni način delovanja, kar ga naredi primernega za hitre poizvedbe ali podrobnejše raziskovanje DNS strežnikov in zapisov.

nslookup google.com

Z izvedbo ukaza nslookup google.com se pošlje DNS poizvedba za pridobitev primarnih IP naslovov, ki so povezani z domeno google.com. Orodje vrne odgovor, ki vključuje ime strežnika, ki je odgovoril na poizvedbo, naslov tega strežnika, ter glavni A ali AAAA zapis za ciljno domeno.

Nslookup ima dve glavni obliki uporabe:

Neinteraktivni način: primeren za hitro poizvedbo enega zapisa, kot je prikazano zgoraj.
– Interaktivni način: začne se z vnosom nslookup brez argumentov, kar omogoča izvajanje več poizvedb brez ponovnega zagona orodja.
Poleg standardnih poizvedb za A in AAAA zapise, nslookup omogoča tudi poizvedovanje za druge vrste zapisov, kot so MX (mail exchange) z zapisi, NS (name server) z zapisi in druge. To naredite tako, da določite tip zapisa po imenu domene, npr. nslookup -query=mx google.com.

Čeprav nslookup ne ponuja toliko podrobnosti ali možnosti prilagajanja kot dig, ostaja koristno orodje za osnovne DNS poizvedbe, še posebej v okoljih, kjer dig morda ni na voljo. Nslookup je prisoten na skoraj vseh večjih operacijskih sistemih, vključno z Windows, Linux in MacOS, kar ga dela univerzalno orodje za reševanje DNS težav.

https://www.geeksforgeeks.org/nslookup-command-in-linux-with-examples/


9. host – DNS iskanje

Host je preprosto orodje za DNS iskanje, ki se uporablja za pretvorbo med domenskimi imeni in IP naslovi ter za pridobivanje različnih vrst DNS zapisov. To orodje je zelo uporabno za hitro preverjanje DNS konfiguracij in je še posebej primerno za preproste poizvedbe DNS.

host google.com

Z izvedbo ukaza host google.com se pošlje DNS poizvedba za pridobitev IP naslovov, ki so povezani z domeno google.com. Orodje vrne seznam vseh A (IPv4) in AAAA (IPv6) zapisov, ki ustrezajo vneseni domeni, skupaj z informacijami o DNS strežniku, ki je odgovoril na poizvedbo.

Host omogoča tudi poizvedovanje za specifične vrste DNS zapisov, kot so MX (za poštne strežnike), NS (za strežnike z imeni), TXT (za tekstovne zapise) in druge. To storite tako, da določite tip zapisa kot argument, npr.:

host -t mx google.com

Ta ukaz vrne MX zapise za domeno google.com, ki določajo strežnike, odgovorne za e-poštno komunikacijo domene.

Poleg tega host omogoča izvajanje obratnih DNS poizvedb, kjer lahko iz IP naslova ugotovite pripadajoče domensko ime. To naredite tako, da kot argument vnesete IP naslov, npr.:

host 8.8.8.8

Ta ukaz vrne domensko ime, ki je povezano z IP naslovom 8.8.8.8 (v tem primeru je to en od Googlovih DNS strežnikov).

Orodje host je zaradi svoje preprostosti in učinkovitosti postalo priljubljeno orodje za reševanje težav in preverjanje DNS konfiguracij. Njegova preprosta sintaksa in hitra izvedba poizvedb omogočata enostavno uporabo v širokem spektru scenarijev.

https://www.geeksforgeeks.org/host-command-in-linux-with-examples/

10. arp – Upravljanje ARP tabele

Arp (Address Resolution Protocol) je orodje, ki prikazuje in omogoča urejanje ARP tabele, ki preslika IP naslove na naslove strojne opreme (MAC naslovi). ARP tabela je ključna za omrežno komunikacijo v lokalnih omrežjih, saj omogoča napravam, da najdejo MAC naslov, ki ustreza določenemu IP naslovu, kar je potrebno za pošiljanje podatkov na fizični plasti omrežja.

arp -a

Z izvedbo ukaza arp -a se prikaže celotna trenutna ARP tabela, ki vključuje vse znane preslikave med IP naslovi in MAC naslovi na lokalnem omrežju. Za vsako preslikavo so prikazani naslednji podatki: IP naslov, MAC naslov, vrsta povezave (dinamična ali statična) in včasih tudi vmesnik, preko katerega je bila preslikava ugotovljena.

ARP tabela omogoča napravam v lokalnem omrežju, da učinkovito komunicirajo med seboj, arp orodje pa omogoča administratorjem omrežij, da spremljajo in upravljajo te preslikave. To je še posebej koristno za diagnosticiranje težav s povezljivostjo ali preverjanje, ali so določene naprave prisotne na omrežju.

Poleg pregledovanja obstoječih preslikav omogoča arp tudi ročno dodajanje (arp -s ) ali odstranjevanje (arp -d ) preslikav iz ARP tabele. To lahko pride prav v posebnih okoliščinah, kot so testiranje omrežnih nastavitev ali odpravljanje težav s povezljivostjo.

Ker je ARP temeljni del omrežne komunikacije v lokalnih omrežjih, je razumevanje in zmožnost upravljanja ARP tabele ključno znanje za vsakega omrežnega administratorja. Orodje arp predstavlja osnovno, a močno orodje v naboru orodij za omrežno administracijo.

https://www.geeksforgeeks.org/arp-command-in-linux-with-examples/


Host in arp ukaz v akciji

Naslednjih 5 omrežnih ukazov

Omrežni Linux ukazi 2/3