Kako začeti z izgradnjo vašega prvega lokalnega računalniškega omrežja

V današnjem hitro razvijajočem se digitalnem svetu so lokalna omrežja (LAN) postala osnova za delovanje podjetij, izobraževalnih ustanov in celo za izboljšanje povezljivosti doma. LAN omrežja ne samo da omogočajo deljenje datotek, tiskalnikov in internetne povezave med različnimi napravami, temveč tudi prispevajo k večji produktivnosti in boljši varnosti podatkov. Ta blog bo razložil, kako lahko z nekaj osnovnimi koraki zgradite svoje prvo LAN omrežje in izkoristite prednosti, ki jih ponuja.

Kaj potrebujete za izgradnjo LAN omrežja?

Začetek izgradnje LAN omrežja zahteva razumevanje in izbor prave osnovne opreme. Tukaj je podrobnejši pogled na vsako komponento, ki jo boste potrebovali:

Usmerjevalnik (Router)

Funkcija: Usmerjevalnik je srce vašega omrežja, ki upravlja promet med vašimi lokalnimi napravami in internetom. Poleg usmerjanja prometa lahko usmerjevalniki ponujajo tudi varnostne funkcije, kot so požarni zidovi in VPN podpore, ter omogočajo nastavitev brezžičnih omrežij.

Izbira: Pri izbiri usmerjevalnika upoštevajte podporo za najnovejše Wi-Fi standarde (npr. Wi-Fi 6), varnostne protokole (npr. WPA3) in število in vrsto priključkov (USB za deljenje naprav, Ethernet priključki za žične povezave). Hitrost povezave in zmogljivost sta ključni za tekoče delovanje vašega omrežja, zato izberite model, ki zadovolji vaše potrebe glede števila naprav in internetne hitrosti. Več o usmerjevalnikih si lahko preberete tukaj …

Stikalo (Switch)

Funkcija: Stikalo omogoča povezovanje več naprav v omrežje preko Ethernet kabla, razširja število dostopnih vrat in lahko izboljša upravljanje omrežnega prometa.

Izbira: Za domače uporabnike so običajno dovolj osnovna neupravljana stikala, ki ne zahtevajo posebne konfiguracije. Če pa potrebujete večji nadzor nad vašim omrežjem, na primer za dodeljevanje prioritet prometu ali ustvarjanje virtualnih omrežij (VLAN), potem razmislite o upravljanih stikalih.

Omrežni kabli

Funkcija: Omrežni kabli, kot so CAT6 ali CAT6a, so ključni za povezovanje naprav z usmerjevalnikom ali stikalom. Ti kabli zagotavljajo stabilno in hitro žično povezavo, ki je običajno bolj zanesljiva kot brezžična povezava.

Izbira: Pri izbiri kabla upoštevajte dolžino, ki jo potrebujete, da dosežete vse naprave, ne da bi pri tem žrtvovali kakovost signala. CAT6 kabli so dobra izbira za večino domačih omrežij, saj podpirajo hitrosti do 10 Gbps na razdalje do 55 metrov.

Omrežne kartice

Funkcija: Omrežna kartica, bodisi žična ali brezžična, omogoča vašemu računalniku povezavo z LAN omrežjem. Večina sodobnih računalnikov ima že vgrajene omrežne adapterje za obe vrsti povezav.

Izbira: Če vaš računalnik nima vgrajene ali potrebujete nadgradnjo, izberite omrežno kartico, ki podpira hitrosti, ki jih ponuja vaš usmerjevalnik, in standarde, ki so potrebni za vaše omrežje. Za brezžične povezave poiščite kartice, ki podpirajo najnovejše Wi-Fi standarde za maksimalno zmogljivost in obseg.

Začetek z jasnim razumevanjem in pravilno izbiro opreme bo olajšal postopek izgradnje vašega LAN omrežja in zagotovil, da bo vaše omrežje zanesljivo, varno in pripravljeno na prihodnost.

Koraki za izgradnjo LAN omrežja

Načrtovanje omrežja

Preden začnete z nakupom opreme, je ključnega pomena, da ustvarite osnovni načrt vašega omrežja. To vključuje:

Lokacijo naprav: Določite, kje bodo računalniki, tiskalniki in druge omrežne naprave kot so LAN stikala in brezžične AP točke postavljene.

LAN stikala naj bodo postavljena na centralne lokacije v omrežju, kjer je enostaven dostop do njih. Priporočljivo je, da so nameščena v komunikacijskih omarah ali na stenskih ploščah, kjer je zagotovljeno ustrezno hlajenje in zaščita pred mehanskimi poškodbami. Patch delilniki, imenovani tudi patch paneli, so nameščeni na koncu kablov, ki so povezani s stikali. Na patch delilnikih so kabli zaključeni s priključki (najpogosteje RJ45), kar omogoča enostavno priključitev na omrežno opremo.

Za brezžične dostopne točke (AP) izberite lokacije, ki omogočajo najboljšo pokritost in kakovost brezžičnega signala. To vključuje izogibanje oviram, kot so debele stene ali kovinske površine, ter postavitev AP-jev na sredino območja, ki ga želite pokriti.Za brezžične dostopne točke (AP) izberite lokacije, ki omogočajo najboljšo pokritost in kakovost brezžičnega signala. To vključuje izogibanje oviram, kot so debele stene ali kovinske površine, ter postavitev AP-jev na sredino območja, ki ga želite pokriti.

Poti kablov: Razmislite o najboljših poteh za Ethernet kable, da zmanjšate nered in zagotovite enostaven dostop. Preden začnete polagati kable, natančno načrtujte poti glede na razporeditev prostorov, lokacije naprav in potrebe po povezavah. Razmislite o optimalni poti, ki bo omogočala najkrajše in najbolj neprekinjene povezave med napravami. Uporaba podometnih ali nadometnih kabelskih kanalov uporabite za skrivanje kablov, zmanjšanje nereda in zavarovanje pred poškodbami.

Dolžino kablov: Ocena potrebne dolžine kablov za povezavo vseh naprav brez pretiranega napenjanja ali presežka kabla. Najdaljša dolžina kabla CAT6 za doseganje hitrosti do 1 Gbps je približno 100 metrov. To je standardna omejitev za večino kablov CAT6, ki omogočajo doseganje visokih hitrosti prenosa podatkov na tej razdalji brez večjih izgub signalov ali degradacije zmogljivosti omrežja.

Izberite ustrezno opremo

Izbira prave opreme je ključna za uspešno postavitev omrežja. Pri tem sta usmerjevalnik in stikalo osnovni gradniki, ki zagotavljata funkcionalnost, hitrost in varnost omrežja. Tukaj je nekaj smernic za izbiro prave opreme:

Usmerjevalnik: Izberite usmerjevalnik, ki ustreza vašim potrebam glede hitrosti in varnosti.

 • Hitrost: Izberite usmerjevalnik, ki podpira hitrosti, primerne za vaše potrebe. Na primer, za hitro domače omrežje izberite usmerjevalnik s podporo za Gigabit Ethernet.
 • Varovanje: Preverite varnostne funkcije, kot so požarni zid, VPN podpora in starševski nadzor, ter izberite usmerjevalnik, ki ustreza vašim zahtevam glede varnosti omrežja.
 • Brezžična povezljivost: Če potrebujete brezžično povezavo, izberite usmerjevalnik z vgrajenim Wi-Fi. Preverite podporo za najnovejše standarde brezžične tehnologije (npr. Wi-Fi 6) za boljše zmogljivosti in pokritost.

Stikalo: Če pričakujete priključitev večjega števila žičnih naprav, kot jih lahko podpre vaš usmerjevalnik, dodajte stikalo za dodatna vrata.

 • Število vrat: Upoštevajte število naprav, ki jih boste priključili v omrežje, in izberite stikalo s primerno številom Ethernet vrat. Pri tem upoštevajte tudi možnost prihodnjih razširitev omrežja.
 • Gigabit Ethernet: Za hitrejše omrežje izberite stikalo s podporo za Gigabit Ethernet, ki omogoča hitrosti do 1 Gbps na vratu.
 • PoE (Power over Ethernet): Če boste povezali naprave, ki potrebujejo napajanje preko omrežnega kabla (npr. IP kamere, VoIP telefoni), razmislite o stikalu s podporo za PoE.

Povežite naprave

 • Usmerjevalnik in internet: Začnite s povezovanjem usmerjevalnika z vašo internetno storitvijo preko WAN porta.
 • Stikalo in usmerjevalnik: Če uporabljate stikalo, ga povežite z enim od LAN portov na usmerjevalniku.
 • Naprave in stikalo/usmerjevalnik: Uporabite Ethernet kabli za povezavo računalnikov, tiskalnikov in drugih naprav.

Konfigurirajte usmerjevalnik

 • Dostop do vmesnika: Uporabite spletni brskalnik za dostop do konfiguracijskega vmesnika usmerjevalnika, običajno preko naslova kot je 192.168.1.1.
 • Nastavitve omrežja: Dodelite statične IP naslove za ključne naprave, nastavite subnet masko in konfigurirajte DNS strežnike.
 • Varnost: Aktivirajte WPA3 šifriranje za Wi-Fi, spremenite privzeto geslo za dostop do usmerjevalnika in po potrebi nastavite VPN ali gostujoča omrežja.

Preizkusite omrežje

Povezljivost: Preverite, ali se vse naprave lahko med seboj povežejo in dostopajo do skupnih virov, kot so datotečni strežniki ali tiskalniki.

Internet: Testirajte dostop do interneta z različnih naprav, da zagotovite, da so vse pravilno povezane in konfigurirane.

Hitrost in stabilnost: Izvedite hitrostne teste in spremljajte povezavo za morebitne težave s stabilnostjo. Odprite spletni brskalnik na računalniku in pametnem telefonu ter obiščite spletno stran za merjenje hitrosti interneta, kot sta Speedtest.net ali AKOS Test Net. Primerjajte rezultate hitrosti prenosa in nalaganja na obeh napravah. Hitrost prenosa se nanaša na hitrost, s katero lahko prenesete podatke iz interneta na vašo napravo. Obstaja tudi možnost merjenja hitrosti prenosa znotraj LAN omrežja kot je OpenSpeedTest.

Z upoštevanjem teh korakov in dodatnih nasvetov lahko zgradite zanesljivo in učinkovito LAN omrežje, ki bo zadovoljilo vaše potrebe zdaj in v prihodnosti. Pomembno je, da redno vzdržujete in posodabljate omrežje, da zagotovite njegovo varnost in optimalno delovanje.

Dodatne možnosti za nadgradnjo vašega LAN omrežja

Z nadgradnjo LAN omrežja z dodatnimi naprednimi možnostmi lahko povečate funkcionalnost, varnost in odpornost vašega omrežnega sistema. Vključitev brezžičnih dostopnih točk, NAS strežnikov, PoE stikal, IP video nadzora in zaščite aktivne opreme z UPS ali varovanimi električnimi vtičnicami proti nevihtnim razelektritvam je ključna za sodobno, robustno in varno omrežno infrastrukturo. Tukaj je kako lahko te elemente vključite v vaše omrežje:

Brezžične dostopne točke

Razširitev Wi-Fi pokritosti: Strategična namestitev brezžičnih dostopnih točk po vašem objektu lahko zagotovi močan in zanesljiv Wi-Fi signal v vsakem kotičku, izboljša mobilnost in produktivnost.

NAS strežnik

Centralizirano shranjevanje in deljenje datotek: NAS strežnik omogoča enostavno shranjevanje, deljenje in varnostno kopiranje podatkov za vse uporabnike v omrežju, hkrati pa služi kot medijski strežnik ali osebni oblak.

PoE stikala

Napajanje naprav preko omrežja: Z uporabo PoE stikal lahko poenostavite namestitev in zmanjšate potrebo po dodatnih napajalnih kabelih za naprave, kot so IP kamere, VoIP telefoni in Wi-Fi dostopne točke.

IP video nadzor

Izboljšana varnost in nadzor: Integracija IP video nadzornih sistemov v vaše LAN omrežje omogoča daljinski nadzor, snemanje in analizo video posnetkov za zagotavljanje varnosti vašega objekta.

IP telefonija

Izboljšana komunikacija in učinkovitost: Integracija IP telefonije v vaše LAN omrežje omogoča visokokakovostne glasovne klice prek interneta, kar omogoča boljšo komunikacijo med zaposlenimi na različnih lokacijah. Z uporabo IP telefonije lahko izkoristite napredne funkcije, kot so konferenčni klici, preusmerjanje klicev in glasovna pošta, kar prispeva k večji učinkovitosti poslovanja vašega podjetja.

Zaščita z UPS in električnimi vtičnicami

Zaščita pred izpadi električne energije in električnimi sunki: Uporaba neprekinjenega napajanja (UPS) za glavno aktivno opremo zagotavlja neprekinjeno delovanje v primeru kratkotrajnih izpadov električne energije. Varovane električne vtičnice pa ščitijo opremo pred škodljivimi učinki nevihtnih razelektritev in prenapetosti.

Z vključitvijo teh dodatnih možnosti ne le izboljšate zmogljivosti in varnosti vašega LAN omrežja, ampak tudi zagotovite večjo odpornost na fizične in kibernetske grožnje. To omogoča bolj gladko in zanesljivo delovanje omrežja, kar je ključnega pomena za podjetja, ki se zanašajo na neprekinjeno povezljivost in zaščito svojih podatkov. Redno vzdrževanje in posodabljanje omrežne infrastrukture ter varnostnih sistemov je nujno za ohranjanje visoke ravni varnosti in učinkovitosti.

Zaključek

Izgradnja vašega prvega LAN omrežja je več kot le tehnični projekt; je potovanje v svet, kjer tehnologija sreča vsakdanje potrebe, omogoča izboljšano povezljivost in odpira vrata neomejenim možnostim za inovacije in izboljšave. Ta proces ne samo da izostri vaše tehnične veščine, ampak vam tudi omogoča vpogled v dinamičen svet IT-ja, kjer je stalno učenje ključ do uspeha.

V svetu, ki se hitro spreminja, je spremljanje novih tehnoloških trendov in nenehno izobraževanje o varnosti omrežja bistvenega pomena za zagotavljanje, da vaše omrežje ne le ostane funkcionalno, ampak tudi varno pred nenehno razvijajočimi se grožnjami. Varnost omrežja je večplastna naloga, ki zahteva tako tehnično znanje kot tudi razumevanje potencialnih varnostnih tveganj in najboljših praks za njihovo preprečevanje.

Začetek z osnovami in uporabo pravih orodij vam postavlja trdne temelje, na katerih lahko gradite. Vsaka naprava, ki jo dodate, vsaka konfiguracija, ki jo izvedete, in vsaka težava, ki jo rešite, so koraki na vaši poti do globljega razumevanja omrežnih tehnologij. Prav tako, ko vaše potrebe rastejo in se tehnologija razvija, boste imeli znanje in izkušnje, potrebne za nadgradnjo in razširitev vašega omrežja, da bo ustrezalo novim zahtevam.

Začnite z jasnim načrtom, izberite pravo opremo in upoštevajte najboljše prakse za varnost in upravljanje omrežja. Ne pozabite, da je vsako omrežje živa struktura, ki se razvija skupaj z vašimi potrebami in tehnološkim napredkom. Vaša pripravljenost za učenje, prilagajanje in inovacije bo zagotovila, da bo vaše omrežje služilo kot močno orodje za komunikacijo, delo in igro, danes in v prihodnosti.

Izgradnja LAN omrežja je tako začetek poti kot cilj; je priložnost za gradnjo, učenje in rast, ki vam omogoča, da izkoristite polni potencial omrežnih tehnologij. Zato začnite z entuziazmom, ostanite predani učenju in bodite pripravljeni na raziskovanje novih možnosti, ki jih tehnologija prinaša v vaš svet.


Naše storitve Računalniški SOS …-… so oblikovane kot dopolnilna ponudba, ki nam omogoča ponuditi izjemno prilagodljivo in individualno obravnavo vaših tehnoloških potreb, tudi izven standardnega delovnega časa. Naša predanost in strokovnost izvirata iz bogatih izkušenj, pridobljenih v vodilnih telekomunikacijskih in IT podjetjih. Kot strokovnjaki, zavezani kvaliteti, se zavzemamo za to, da so vaše IT potrebe obravnavane z največjo mero skrbnosti in pozornosti.

Razumemo dinamiko vašega delovnega časa in zato smo prilagodili naše urnike, da čimbolj ustrezajo vašim potrebam. Naše storitve nudimo kot dopolnilno popoldansko dejavnost, dostopni smo vsak delovni dan od 17. do 21. ure in ob sobotah od 8. do 15. ure, kar pomeni, da smo na voljo takrat, ko nas najbolj potrebujete. Ne dovolite, da IT izzivi zavirajo vaš delovni proces – zaupajte Računalniškemu SOS-u in si zagotovite zanesljivo ter strokovno podporo.

Za dodatne informacije o naših storitvah ali za oddajo naročila nas lahko kontaktirate preko naše spletne strani ali nas pokličete na telefonsko številko 040 294 023.

LAN mreža kaj potrebujete za začetek?