Vstop v 21. stoletje ni prinesel le novega tisočletja, ampak je zaznamoval tudi prelomnico v svetu telekomunikacij

Stari analogni sistemi telefonskih central, ki so desetletja veljali za osnovo poslovne komunikacije, so se konec 90-ih let soočili z zamenjavo s strani naprednejših tehnologij. Digitalni ISDN (Integrated Services Digital Network) hibridni sistemi so predstavljali prelomnico, saj so združevali najboljše iz obeh svetov: digitalne ISDN funkcionalnosti in analogne interne telefonske priključke. To je v industriji postavilo nove standarde. Povezave do operaterjev so v podjetjih prevladovale v obliki osnovnih ISDN priključkov BA (Basic Access) in PRA (Primary Rate Access), kar je prineslo izboljšano kakovost glasovnih klicev in bogatejše uporabniške izkušnje. Uporabniki so na alfanumeričnem zaslonu lahko videli številko klicatelja in celo njegovo ime, kar je pomenilo pomemben korak naprej v transparentnosti in funkcionalnosti poslovne telefonije.

Vzpon digitalnih tehnologij in internetna revolucija

Medtem ko so se podjetja privajala na novi digitalni telefonski svet, je potekala vzporedna internetna revolucija, ki je obljubljala še večje spremembe. Vzpon širokopasovnega interneta in razvoj tehnologij, kot je VoIP (Voice over Internet Protocol), sta napovedovala novo ero v telekomunikacijah. Digitalne in internetne tehnologije niso le dopolnjevale tradicionalnih metod komuniciranja, ampak so jih v mnogih primerih tudi nadomestile. Ta prehod je odprl ključno vprašanje: ne le kdaj, ampak tudi kako bo IP tehnologija preoblikovala svet telefonije in prinesla nov nivo povezljivosti, fleksibilnosti in učinkovitosti.

Največji proizvajalci hišnih telefonskih central ob prehodu v 21. stoletje

Leto 1999 je bilo prelomno leto v zgodovini telekomunikacij. To obdobje je bilo zaznamovano s tehnološkim preobratom, ko so se tradicionalni analogni sistemi začeli umikati naprednejšim digitalnim in kasneje IP rešitvam. Ta prehod ni pomenil le tehnološkega napredka, ampak je prinesel tudi povsem nov način razmišljanja o komunikaciji v poslovnem svetu.

V nadaljevanju bomo osvetlili pet največjih proizvajalcev hišnih telefonskih PBX central ob prehodu v 21. stoletje:

1. Lucent Technologies:

 • Izhajajoč iz raziskovalnih laboratorijev Bell Labs, so bili vodilni v inovacijah in tehnološkem napredku.
 • Njihove digitalne in zgodnje IP rešitve so postavljale standarde v telekomunikacijski industriji.
 • Zanesljivost in robustnost sta bili sinonima za Lucent, njihove centrale pa so bile znane po visoki kakovosti in dobri podpori zahtevnejšim poslovnim potrebam.

2. Nortel Networks:

 • Kanadski telekomunikacijski gigant, ki je bil v ospredju tehnoloških inovacij.
 • Osredotočenost na razvoj mrežnih rešitev in komunikacijskih tehnologij jim je omogočila močno prisotnost na globalnem trgu.
 • Obsežen portfelj izdelkov za prehod na digitalne in IP tehnologije jim je prinesel ključno vlogo v evoluciji poslovne telefonije.

3. Siemens AG:

 • Nemški tehnološki konglomerat, cenjen po inženirski odličnosti in inovacijah na področju telekomunikacij.
 • Rešitve za poslovno komunikacijo so bile široko sprejete zaradi zanesljivosti, skalabilnosti in integracijskih zmogljivosti.
 • Omogočale so gladko prehajanje med različnimi tehnološkimi generacijami.

4. Alcatel:

 • Francoski proizvajalec, znan po svoji predanosti razvoju omrežnih rešitev in telekomunikacijskih tehnologij.
 • Poudarek na inovativnosti in uporabniku prijaznih funkcijah.
 • Razvoj digitalnih in IP telefonij jih je uvrstil med vodilne v industriji s širokim naborom produktov za različne tržne segmente.

5. Ericsson:

 • Švedski gigant z dolgo zgodovino inovacij v telekomunikacijah.
 • Ključna vloga pri oblikovanju globalnega komunikacijskega okolja.
 • Zavezanost raziskavam in razvoju jim je prinesla vodilni položaj na področju mobilnih in IP komunikacijskih rešitev.
 • Pomembno so vplivali na razvoj sodobne poslovne telefonije.

Kdo je preživel, usoda nekdanjih velikanov v digitalni dobi

Ko govorimo o preobrazbi poslovne hišne telefonije ob prehodu v 21. stoletje, je ključno razumeti, kako so se ključni igralci in tehnologije razvijali skozi čas. Revolucija, ki so jo sprožile digitalizacija in internet, ni samo spremenila obstoječih paradigem v telekomunikacijah, ampak je tudi preoblikovala tržno pokrajino, pri čemer so nekateri tradicionalni igralci bodisi izginili, se preoblikovali ali pa so na sceno stopili novi akterji.

Vzponi in padci velikanov:

Na prelomu tisočletja so se na vrhu seznama največjih proizvajalcev digitalnih central za hišne telefone (PBX in IP PBX sistemi) bohotili naslednji velikani:

Lucent Technologies: Ameriški tehnološki gigant je bil vodilni na trgu telekomunikacijske opreme s svojimi naprednimi rešitvami. Aprila 2000 je Lucent prodal svojo enoto Potrošniški izdelki podjetju VTech. Oktobra 2000 je Lucent svojo vejo Poslovni sistemi izločil v podjetje Avaya, Inc., in junija 2002 je svojo divizijo mikroelektronike izločil v podjetje Agere Systems. Leta 2006 se je združil z Alcatelom, kar je pomenilo konec njegovega samostojnega delovanja. To združevanje je bilo pomemben mejnik v industriji, saj je združilo moči dveh vodilnih podjetij in s tem oblikovalo novo globalno silo na področju telekomunikacij.

Nortel Networks: Kanadsko podjetje je bilo znano po svojih inovativnih rešitvah na področju mreženja in komunikacij. Kljub svojemu tehnološkemu vodstvu je podjetje leta 2009 doživelo stečaj, zaradi česar je bila njegova tehnologija razprodana drugim podjetjem. Ta dogodek je pustil opazen vpliv na telekomunikacijsko industrijo, saj so številna druga podjetja pridobila dostop do ključnih tehnologij in patentov Nortela, s čimer so izboljšala svoje lastne ponudbe in tehnološko infrastrukturo.

Siemens AG: V letu 2006 je nemški multinacionalni konglomerat Siemens ustanovil Siemens Enterprise Communications (SEN), hčerinsko družbo osredotočeno na enotno komuniciranje. Do leta 2008 je SEN skupaj z The Gores Group ustanovil Unify, kar je vodilo k preimenovanju SEN v Unify leta 2013. Atos je nato leta 2016 prevzel Unify od The Gores Group in Siemensa. V oktobru 2023 je Mitel zaključil nakup Unify, kar je dodatno utrdilo njegov položaj na trgu telekomunikacijskih in komunikacijskih tehnologij.

Alcatel (zdaj del Alcatel-Lucent): Francosko podjetje Alcatel se je leta 2006 združilo z Lucent Technologies, kar je vodilo do nastanka Alcatel-Lucent, multinacionalnega podjetja za telekomunikacijsko opremo. Ta združitev je omogočila širitev tehnoloških inovacij in izboljšanje ponudbe izdelkov na področju telekomunikacij. Leta 2016 je Nokia prevzela Alcatel-Lucent, kar je podjetju omogočilo, da se še bolj osredotoči na razvoj širokopasovnih in mobilnih rešitev.

Ericsson logo

Ericsson: Švedski telekomunikacijski velikan Ericsson je s svojimi naprednimi tehnološkimi rešitvami ohranil vodilni položaj na trgu vse do prodaje hišnih PBX sistemov, ki je bilo znano po telefonskih sistemih MD110/MX-ONE. Leta 2008 je prodal svojo podjetniško PBX divizijo podjetju Aastra. Ta prodaja je bila del širše strategije Ericssona za osredotočenje na ključne tehnološke sektorje in spodbujanje rasti na novonastalih področjih telekomunikacij. Aastra, cenjena zaradi svoje inovativnosti in tržnega pristopa, je nadaljevala z razvojem in širitvijo svoje ponudbe PBX rešitev. Prevzem Aastra s strani Mitela leta 2014 je združil moči dveh ključnih akterjev na trgu telekomunikacijskih rešitev, kar je Mitelu omogočilo okrepitev svoje ponudbe in prisotnosti na globalnem trgu.

Novi protagonisti v igri

Vstop v 21. stoletje ni le označil začetka novega tisočletja, ampak je prinesel tudi revolucionarne spremembe v svetu telekomunikacij, še posebej v razvoju IP telefonije. Ta prehod je bil kot bujen vrt, iz katerega so vzklili številni novi protagonisti, ki so s svojo inovativnostjo, tehnološko naprednostjo in svežimi poslovnimi modeli začeli oblikovati novo pokrajino poslovne komunikacije. Ti novi igralci niso le izzvali obstoječe paradigme, ampak so vnesli tudi kreativne rešitve, ki so odgovorile na spreminjajoče se potrebe podjetij v digitalni dobi.

V 21. stoletju sta se v svetu poslovne telefonije kot dva velikana izkazala Avaya in Cisco, ki sta zaznamovala preobrazbo industrije s sprejemanjem in napredovanjem v IP telefoniji. Njuna prilagoditev in inovativni pristop sta jim omogočila, da ostajata v ospredju tehnološkega razvoja, kljub nenehnim spremembam v telekomunikacijskih tehnologijah in potrebah podjetij. Kanadski Mitel pa se z nakupi v zadnjem času vedno bolj uveljavlja kot vzhajajoča zvezda na področju poslovne telefonije in komunikacij.

Avaya: Prilagodljivost in inovacija

Avaya se je uveljavila kot vodilni ponudnik komunikacijskih rešitev. Njeno pot do uspeha sta zaznamovala dva ključna dejavnika: dinamična rast in strateške akvizicije. Bogata zgodovina AT&T v telekomunikacijah, ki sega v 19. stoletje, je postavila temelje za Avayino rast. Strateški nakup “enterprise portfelja Nortel Networks” je podjetju prinesel globalne stranke in napredne tehnologije. Ti dejavniki so omogočili Avayi, da se je uveljavila kot vodilna sila v panogi komunikacijskih rešitev. Z vstopom v novo tisočletje se je podjetje hitro prilagodilo novim tehnološkim trendom, zlasti prehodu na IP telefonijo.

Cisco: Vodilni v IP telefoniji

Cisco, že uveljavljen kot vodilni proizvajalec omrežne infrastrukture, je svoj ugled okrepil s širjenjem v svet IP telefonije. Njihova ponudba je presegla osnovne funkcije VoIP, saj so vključevali obsežne varnostne značilnosti, napredno upravljanje omrežja in integracijo z drugimi IT sistemi. Cisco je uspel združiti zanesljivost in inovacije, da je ustvaril celovite komunikacijske platforme, ki so primerne za podjetja vseh velikosti, od malih do globalnih korporacij.

Mitel: Nova vzhajajoča zvezda

Mitel se uveljavlja kot vzhajajoča zvezda na področju poslovne telefonije in komunikacij. Z nakupi, kot so Unify in Aastra Ericsson, je Mitel postal pomemben globalni igralec. Ponujajo široko paleto rešitev za podjetja vseh velikosti, od klasičnih telefonskih sistemov do sodobnih oblačnih platform. Njihova zavezanost inovacijam jim omogoča, da ostajajo v koraku s hitro spreminjajočimi se tehnološkimi trendi, kar zagotavlja, da lahko stranke izkoristijo najnovejše komunikacijske tehnologije za izboljšanje svoje poslovne učinkovitosti in konkurenčnosti. Poleg tega Mitel razvija močna partnerstva z vodilnimi tehnološkimi podjetji, da bi svojim strankam ponudil integrirane rešitve, ki omogočajo gladko povezljivost med različnimi komunikacijskimi platformami.

Sprejemanje novih valov inovacij

Avaya, Cisco in Mitel (predhodnika; Aastra & Ericsson in Siemens Unify) niso le sprejeli IP telefonije, ampak so tudi aktivno vodili v inovacijah, ki so oblikovale industrijo. S svojim poudarkom na razvoju in raziskavah so ta podjetja ustvarila napredne rešitve, ki so izboljšale zanesljivost, varnost in uporabniško izkušnjo. Ta pristop je podjetjem omogočil, da izkoristijo najnovejše tehnološke dosežke za izboljšanje svojih komunikacijskih procesov. Mitel, podobno kot njegovi konkurenti, prav tako poudarja inovacije, ki omogočajo podjetjem, da ostanejo na čelu tehnološkega napredka.

Ohranjanje konkurenčnosti

Da bi ostala konkurenčna v hitro spreminjajoči se industriji, so Avaya, Cisco in Mitel nadaljevali z inoviranjem in širjenjem svojih portfeljev. Pri celovitem razvoju še posebej dominira Cisco z napovedmi vključevanja umetne inteligence, strojnega učenja in analitike v svoje komunikacijske platforme, medtem ko Avaya in Mitel ne zaostajata z lastnimi inovacijami na področju tehnologije in storitev. Vsa tri podjetja zagotavljajo, da njihove rešitve ne samo izpolnjujejo trenutne potrebe podjetij, ampak so tudi pripravljene na prihodnje izzive. Poleg tega so vsi trije velikani razvili močna partnerstva in ekosisteme, ki podpirajo integracijo s tretjimi storitvami, s čimer podjetjem omogočajo še večjo prilagodljivost in možnosti prilagajanja.

Odprtokodne rešitve

Z odprtokodnimi platformami, kot so Asterisk, FreePBX, OpenSIPS in FreeSwitch, ki so podjetjem ponudile brezplačne, prilagodljive in močno razširljive komunikacijske sisteme, je industrija videla prvi val demokratizacije tehnologije. Te platforme so odprle vrata k inovacijam na področju komunikacijskih tehnologij, omogočajoč organizacijam vseh velikosti, da prilagodijo in razširijo svoje telekomunikacijske zmogljivosti brez preteklih visokih stroškov.

Ta kalejdoskop novih protagonistov in tehnologij je povzročil, da je industrija poslovne komunikacije postala bolj dinamična, konkurenčna in inovativna kot kdajkoli prej. Ponudba rešitev se je razširila, omogočajoč podjetjem, da izberejo tiste, ki najbolje ustrezajo njihovim edinstvenim potrebam in ciljem. Ta uvod nas popelje v globljo raziskavo ključnih trenutkov, igralcev in inovacij, ki so oblikovali sodobno poslovno telefonijo, kot jo poznamo danes, in razkriva vpoglede v prihodnost te vznemirljive industrije.

Glavni predstavniki odprte kode

 • Asterisk: Kot izjemno prilagodljiva odprtokodna platforma za komunikacijske sisteme, Asterisk omogoča podjetjem izgradnjo in prilagajanje lastnih telefonskih sistemov po meri. Od voicemail storitev do konferenčnih klicev, Asterisk ponuja širok spekter funkcionalnosti, ki so bile prej dostopne le preko drage, zaprtokodne opreme.
 • FreePBX: Zgrajen na Asterisku, FreePBX iz Sangome je odprtokodni grafični uporabniški vmesnik, ki olajša upravljanje Asterisk PBX sistema. Ponuja enostavno uporabo in konfiguracijo, kar podjetjem omogoča, da z minimalnim tehničnim znanjem vzpostavijo in upravljajo svoj telefonski sistem.
 • OpenSIPS: Kot skalabilen in močan SIP (Session Initiation Protocol) server, OpenSIPS podpira kompleksne usmeritve klicev, proxying, registracijo uporabnikov in številne druge funkcije, ki so ključne za izgradnjo robustnih IP komunikacijskih platform.
 • FreeSWITCH je programska oprema z odprto kodo, ki omogoča komunikacijo v realnem času prek protokolov, kot so SIP (Session Initiation Protocol), audio, video, besedilo in druge oblike medijev.

Te odprtokodne rešitve so pomembno prispevale k demokratizaciji tehnologije, saj so podjetjem vseh velikosti omogočile dostop do naprednih telekomunikacijskih rešitev brez potrebe po visokih začetnih investicijah. V letu 2024 se odprtokodne rešitve, s posebnim poudarkom na platformi Asterisk, še naprej utrjujejo kot ključna izbira za mala in srednje velika podjetja ter različne ustanove.

Zvezde nove generacije, ki jih poganja Asterisk

V sodobnem poslovnem okolju, kjer se poudarja potreba po učinkoviti in stroškovno ugodni komunikaciji, je odprtokodna platforma Asterisk temelječa na Linux OS sistemu pridobila na priljubljenosti kot osnova za razvoj telekomunikacijskih sistemov. Vodilni proizvajalci, kot so Sangoma, Grandstream in Yeastar, so Asterisk sprejeli zaradi njegove fleksibilnosti, prilagodljivosti in široke palete funkcionalnosti, ki jih omogoča. Ta platforma podpira raznovrstne funkcije, vključno z glasovno pošto, konferenčnimi klici in interaktivnimi glasovnimi odzivniki (IVR), pri čemer izkorišča VoIP tehnologije za zagotavljanje naprednih komunikacijskih rešitev.

Integracija z Asteriskom proizvajalcem omogoča, da svojim strankam, predvsem malim in srednje velikim podjetjem, ponudijo napredne telekomunikacijske sisteme po dostopnih cenah. Odprtokodna narava Asteriska prispeva k visoki stopnji prilagoditve in možnosti integracije z obstoječimi sistemi, kar podjetjem omogoča, da razvijejo učinkovite komunikacijske rešitve, ki so prilagojene njihovim specifičnim potrebam.

Zaradi aktivne odprtokodne skupnosti, ki neprestano deluje na razvoju in izboljšavah, Asterisk ostaja v koraku z najnovejšimi tehnološkimi trendi in varnostnimi standardi. To zagotavlja, da so na Asterisku zasnovani telekomunikacijski sistemi dolgoročno vzdržni in pripravljeni na prihodnje izzive, kar predstavlja trajnostno vrednost za podjetja, ki izberejo te rešitve.

Vzhajajoče zvezde Sangoma, Grandstream in Yeastar

Sangoma ponuja bogato paleto Asterisk-poganjanih PBX sistemov, ki se ponašajo z izjemnimi lastnostmi in so primerni za širok spekter scenarijev uporabe. PBX sistemi Sangome so modularni in ponujajo široko paleto funkcij, ki jih je mogoče prilagoditi specifičnim potrebam vsakega podjetja. Lastna serija Sangoma SIP telefonskih aparatov pa olajša integracijo.


Grandstream ponuja celovite komunikacijske rešitve, ki segajo od telefonskega SIP strežnika z WebRTC tehnologijo do široke palete žičnih in brezžičnih SIP telefonskih aparatov, WebRTC klientov in serije LAN POE stikal z upravljanjem v oblaku. Te rešitve združujejo enostavnost uporabe z močno funkcionalnostjo, kar omogoča podjetjem, da izkoristijo prednosti IP telefonije brez zapletenih konfiguracij.


Yeastar se osredotoča na zagotavljanje inovativnih in zanesljivih IP PBX sistemov, ki so zasnovani za poenostavitev komunikacije in spodbujanje rasti vseh vrst podjetij. Čeprav se ne ukvarja neposredno z razvojem terminalne opreme, ponuja izjemno široko paleto združljivosti z različnimi proizvajalci SIP telefonov Fanvil, Yealink, Grandstream, Snom kar omogoča izbiro naprav, ki najbolje ustrezajo potrebam strank.

Čeprav so predstavljene platforme Sangoma, Grandstream in Yeastar zasnovane na odprtokodni osnovi Asteriska, so razvile svoje edinstvene rešitve, ki jih razlikujejo od čiste odprtokodne izkušnje. Ta razvoj pomeni prehod od popolnoma odprtih sistemov k bolj nadzorovanim in komercialnim rešitvam.

SIP kot de facto standard

Uporaba Session Initiation Protocol (SIP) kot de facto standarda za telekomunikacije je prav tako ključni element, ki omogoča širok izbor proizvajalcev telefonskih aparatov. Združljivost s SIP omogoča podjetjem, da izbirajo med telefonskimi aparati različnih proizvajalcev, kot so Grandstream, Snom, Fanvil, Yealink in mnogi drugi, ter tako najdejo tiste, ki najbolje ustrezajo njihovim potrebam in proračunu.

 • Grandstream ponuja široko paleto SIP telefonov, ki so znani po svoji zanesljivosti in bogatih funkcionalnostih.
 • Snom se ponaša z visoko kakovostnimi SIP telefoni, ki so zasnovani za podjetja, ki potrebujejo vrhunsko zvočno kakovost in napredne funkcije.
 • Fanvil prinaša inovativno izbiro SIP telefonov, ki so cenovno dostopni in enostavni za uporabo, kar jih dela idealne za mala in srednje velika podjetja.
 • Yealink je prav tako vodilni na področju SIP telefonskih aparatov, z bogatim asortimanom, ki zadovoljuje potrebe različnih poslovnih okolij.

Lastne aplikacije in virtualne rešitve

Sangoma, Grandstream in Yeastar so razširili možnosti Asteriska z dodajanjem lastnih aplikacij in ponujanjem rešitev bodisi kot fizične aplikacije (naprave) bodisi kot virtualne in oblačne rešitve. Te prilagoditve omogočajo podjetjem, da izkoristijo prednosti Asteriska, hkrati pa pridobijo dodatno vrednost v obliki izboljšane uporabniške izkušnje, lažje uporabe in upravljanja ter naprednih funkcionalnosti.

Licencirane funkcije

Kljub svoji osnovi v odprtokodnem Asterisku, Sangoma, Grandstream in Yeastar vključujejo licencirane funkcije v svoje rešitve. To pomeni, da so nekatere napredne funkcije in zmogljivosti dostopne le z nakupom ustreznih licenc. Ta pristop omogoča podjetjem prilagodljivost pri izbiri funkcij, ki jih potrebujejo, hkrati pa zagotavlja vir prihodkov za proizvajalce, ki lahko nadaljujejo z razvojem in podporo svojih platform.

Eko sistem in odprtost

Čeprav Sangoma, Grandstream in Yeastar temeljijo na Asterisku, njihove rešitve ne ostajajo popolnoma odprte v smislu eko sistema. Z vključitvijo lastnih aplikacij in licenciranih funkcij ustvarjajo bolj zaprt ekosistem, ki ga je mogoče še vedno prilagoditi in razširiti, vendar znotraj določenih omejitev, ki jih postavljajo ti proizvajalci. To ne pomeni, da podjetja ne morejo uživati v prednostih odprtokodnih rešitev, temveč da morajo biti pozorna na potencialne dodatne stroške in omejitve, ki prihajajo z izbranimi komercialnimi produkti.

Razumevanje, kako Sangoma, Grandstream in Yeastar izkoriščajo Asterisk in hkrati dodajajo lastne plasti vrednosti, je ključnega pomena za podjetja, ki razmišljajo o implementaciji IP telefonije. Izbira med čisto odprtokodno rešitvijo in komercialnimi izdelki, ki temeljijo na Asterisku, bo odvisna od specifičnih potreb podjetja, proračuna in želenega nivoja prilagodljivosti ter podpore.

Proizvajalci telekomunikacijske opreme v letu 2024 stari znanci in novi igralci

Leto 2024 je na svetovnem trgu proizvajalcev telekomunikacijske opreme zaznamovalo nekaj zanimivih trendov:

Uveljavljeni proizvajalci:

 • Siemens Unify: Čeprav je Siemens leta 2008 prodal svoj oddelek za komunikacije novo ustanovljenemu podjetju Unify je ta danes v sklopu Mitel še vedno ostaja pomemben igralec na trgu s široko paleto rešitev za telefonske sisteme in sodelovanje.
 • Aastra Ericsson: Po združitvi leta 2008 je Aastra Ericsson postal del podjetja Mitel leta 2014. Mitel ponuja celovite rešitve za komunikacijo, ki vključujejo nekdanje Aastra/Ericsson izdelke.
 • Alcatel-Lucent: Po prevzemu s strani Nokia leta 2016 se je Alcatel-Lucent integriral v Nokia telekomunikacijsko divizijo. Še vedno ponujajo široko paleto rešitev za omrežno infrastrukturo in komunikacijo.
 • Cisco: Cisco ostaja vodilni ponudnik omrežne opreme in ponuja obsežne rešitve za glasovno in podatkovno komunikacijo.
 • Avaya: Avaya se je osredotočila na rešitve za sodelovanje in storitve v oblaku ter ponuja široko paleto produktov za podjetja vseh velikosti.

Ključni novi igralci na trgu odprtokodnih rešitev:

 • Sangoma: Ponuja široko paleto odprtokodnih rešitev za telefonske sisteme, vključno s PBX, VoIP in orodji za upravljanje klicev.
 • Grandstream: Znan po svojih cenovno dostopnih telefonih IP in ATA adapterjih, Grandstream ponuja tudi platformo PBX za izgradnjo lastnega VoIP sistema.
 • Yeastar: Njihove rešitve vključujejo hibridne PBX telefonske sisteme, PBX v oblaku, VoIP prehode, ki so združljive z različnimi odprtokodnimi platformami.
 • Yealink: Ponuja široko paleto namenskih telefonov IP za uporabo z različnimi odprtokodnimi PBX platformami.
 • Fanvil: Osredotočeni so na cenovno ugodne robustne telefone IP, odporne proti prahu in vlagi, primerne za uporabo v zahtevnih okoljih.
 • Snom: Ponuja zanesljive IP telefone z bogato funkcionalnostjo za podjetja vseh velikosti.


Trendi v letu 2024:

1. Poudarek na IP telefoniji:

 • IP telefonija: SIP kot prevladujoči protokol za glasovno in video komunikacijo, s še večjim poudarkom na integraciji z obstoječimi omrežji in storitvami.
 • Varnost: Povečana osredotočenost na varnost in zasebnost IP telefonije bo pomembna, saj bodo podjetja iskala rešitve, ki zagotavljajo zaščito komunikacij pred zunanjimi in notranjimi grožnjami ter napadi.

2. Vzpon oblaka:

Storitve v oblaku postajajo vse bolj standardne za telekomunikacijske rešitve, saj ponujajo:

 • Fleksibilnost: Uporabniki lahko dostopajo do svojih sistemov od kjerkoli in kadarkoli.
 • Stroškovno učinkovitost: Ni potrebe po lastni infrastrukturi, kar zmanjšuje začetne in tekoče stroške.
 • Hiter in enostaven dostop do posodobitev: Posodobitve so samodejno na voljo v oblaku, kar zagotavlja najnovejše funkcije in varnostne popravke.
 • Hibridna rešitev: Združuje najboljše iz obeh svetov – oblaka in lastne infrastrukture. V takšnih rešitvah stranka še vedno upravlja lasten IP PBX sistem, medtem ko oblak skrbi za varno povezavo s poslovalnicami, delavci na domu in terenu ter za celotno operativno zanesljivost telekomunikacijskega sistema.

Storitve v oblaku ponujajo številne prednosti, ki preoblikujejo telekomunikacijsko industrijo. Fleksibilnost uporabe sistemov od kjerkoli in kadarkoli, stroškovna učinkovitost zaradi izogibanja lastni infrastrukturi in hitri dostop do posodobitev predstavljajo ključne prednosti, ki jih oblak prinaša podjetjem. Poleg tega hibridne rešitve, ki združujejo prednosti oblaka in lastne infrastrukture, omogočajo organizacijam, da izkoristijo najboljše iz obeh svetov.

3. Rastoča pomembnost odprte kode:

Odprtokodne platforme pridobivajo na veljavi zaradi:

 • Stroškovne učinkovitosti: Ena izmed glavnih prednosti odprtokodnih rešitev je njihova stroškovna učinkovitost. Brezplačna uporaba in možnost prilagajanja brez dodatnih licenčnin omogočajo podjetjem, da razvijejo in prilagodijo svoje telekomunikacijske sisteme brez velikih začetnih investicij ali tekočih stroškov. To je še posebej privlačno za mala in srednje velika podjetja, ki morda nimajo velikih proračunov za IT.
 • Varnost: Sodelovanje v odprtokodni skupnosti zagotavlja visoko stopnjo transparentnosti, saj lahko kdorkoli pregleda in preizkusi kodo. To pomeni, da so morebitne varnostne ranljivosti hitreje identificirane in odpravljene, kar vodi do bolj varnih rešitev. Nenehen nadzor in možnost hitrega odzivanja na varnostne grožnje sta ključna za zagotavljanje zanesljivosti in varnosti telekomunikacijskih sistemov.
 • Inovativnosti: Odprtokodne platforme se lahko pohvalijo z visoko stopnjo inovativnosti, saj skupnost razvijalcev nenehno prispeva nove ideje, funkcije in izboljšave. Ta kolektivni pristop k razvoju omogoča hitrejše uvajanje novih tehnologij in funkcij, ki odgovarjajo na spreminjajoče se potrebe uporabnikov. Sposobnost hitrega prilagajanja in izboljševanja ponuja podjetjem konkurenčno prednost na trgu.

Medtem ko odprtokodne platforme prinašajo številne prednosti, kot so stroškovna učinkovitost, varnost in inovativnost, obstaja tudi nekaj izzivov, s katerimi se podjetja lahko soočajo pri njihovi uporabi. Eden od teh izzivov je pomanjkanje znanja ali izkušenj pri implementaciji in vzdrževanju takšnih sistemov.

 • Pomanjkanje znanja pri implementaciji: Odprtokodne rešitve pogosto zahtevajo določeno stopnjo tehničnega znanja za njihovo učinkovito implementacijo. Podjetja brez izkušenega IT osebja ali z omejenimi tehničnimi viri se lahko znajdejo pred izzivom pri postavitvi in konfiguraciji odprtokodnih sistemov, da bi izkoristila vse njihove zmogljivosti.
 • Izzivi pri vzdrževanju: Vzdrževanje odprtokodnih sistemov lahko prav tako predstavlja izziv, še posebej ko gre za zagotavljanje varnosti in izvajanje posodobitev. Brez ustrezne podpore in znanja o tem, kako spremljati razvoj skupnosti in integrirati nove funkcije ali varnostne popravke, se podjetja lahko soočijo z večjimi težavami pri ohranjanju sistema varnega in ažurnega.

4. Vzpon WebRTC:

WebRTC (Web Real-Time Communication) predstavlja pomembno prelomnico v svetu spletnih komunikacij, saj omogoča glasovno, video in podatkovno komunikacijo neposredno v spletnih brskalnikih, brez potrebe po dodatnih vtičnikih ali aplikacijah. To prinaša številne prednosti tako za podjetja kot za končne uporabnike.

WebRTC ponuja:

 • Enostavno uporabo: Glavna prednost WebRTC je možnost, da se uporabniki lahko povežejo neposredno prek brskalnika, kar znatno poenostavi proces komunikacije. To odpravlja potrebo po namestitvi in vzdrževanju dodatne programske opreme, kar uporabnikom omogoča hitrejši in lažji dostop do komunikacijskih orodij.
 • WebRTC trunk: V poslovnem kontekstu, na primer v spletni trgovini ali pri ponujanju storitev, WebRTC omogoča izboljšanje interakcije s strankami. Obiskovalci spletnih strani lahko vzpostavijo zvočni ali video klic s prodajalcem ali podporno službo neposredno iz spletne strani, kar lahko poveča zadovoljstvo strank in olajša prodajne ter podporne procese.
 • Zmanjšane stroške: Ker WebRTC odpravlja potrebo po dragi telekomunikacijski infrastrukturi ali licencah za posebno programsko opremo, lahko podjetja zmanjšajo svoje operativne stroške. To omogoča bolj dostopne in konkurenčne storitve za širši trg.
 • Široko dostopnost: Uporabniki lahko dostopajo do WebRTC komunikacij z različnih naprav, vključno s pametnimi telefoni, tablicami in osebnimi računalniki, kjerkoli in kadarkoli, če imajo dostop do interneta. To zagotavlja visoko raven povezljivosti in dostopnosti za sodobne uporabnike, ki pričakujejo fleksibilnost v svojih komunikacijskih potrebah.

Skratka, WebRTC predstavlja revolucionaren korak naprej v spletnih komunikacijah, ki podjetjem in posameznikom omogoča, da izkoristijo prednosti enostavne, cenovno učinkovite in dostopne komunikacije v realnem času.

5. Umetna inteligenca (AI) in strojno učenje (ML):

AI in ML se vgrajujeta v telekomunikacijske rešitve za:

 • Izboljšanje storitev za stranke: AI opremljeni chatboti in glasovni asistenti lahko samodejno odgovarjajo na vprašanja strank in zagotavljajo 24/7 podporo brez potrebe po človeškem posredovanju. Sposobnost AI, da posnete telefonske pogovore pretvori v tekst, prav tako omogoča lažje upravljanje in analizo klicnih centrov. Razvoj teh tehnologij napoveduje postopno zamenjavo živih operaterjev v klicnih centrih z naprednimi AI sistemi, ki bodo nudili hitrejše, bolj učinkovite in prilagojene odgovore na strankine potrebe.
 • Prepoznavanje goljufij: Strojno učenje igra ključno vlogo pri identifikaciji in preprečevanju goljufivih dejavnosti znotraj telekomunikacijskih omrežij. Algoritmi ML so zmožni analizirati velike količine podatkov v realnem času, da zaznajo nenavadne vzorce, ki bi lahko nakazovali goljufive klice ali zlonamerne dejavnosti. S tem telekomunikacijska podjetja lahko bolj učinkovito ščitijo svoje stranke in zmanjšujejo finančne izgube zaradi goljufij.
 • Personalizacija izkušenj: Umetna inteligenca omogoča podjetjem, da analizirajo uporabniške podatke in vedenje, kar vodi do bolj prilagojenih storitev in izkušenj za vsakega posameznika. AI lahko predlaga prilagojene tarifne pakete, dodatne storitve ali vsebine, ki najbolj ustrezajo posameznikovim potrebam in željam. Ta stopnja personalizacije izboljšuje zadovoljstvo strank in lahko poveča zvestobo blagovni znamki.

Skratka, umetna inteligenca (AI) in strojno učenje (ML) bosta v zelo kratkem času postali ključni tehnologiji za inovacije v telekomunikacijskem sektorju. Omogočili bosta ponudnikom storitev, da svojim strankam ponudijo bolj intuitivne, varne in personalizirane izkušnje. Trend integracije AI in ML bo verjetno zelo hitro naraščal, saj se te tehnologije razvijajo in postajajo vse bolj dostopne za množično uporabo.

Zaključek

Leto 2024 bo na trgu telekomunikacijske opreme prineslo veliko sprememb. Uveljavljeni proizvajalci se soočajo s konkurenco novih igralcev na področju odprte kode, medtem ko se IP telefonija in storitve v oblaku uveljavljajo kot vodilne tehnologije. Podjetja in ustanove se morajo prilagoditi tem trendom, da bi izbrala prave rešitve za svoje potrebe. Poleg tega, že uveljavljene platforme umetne inteligence kot tudi novi AI igralci bodo vedno bolj pritiskali na proizvajalce telefonskih sistemov z zahtevami po integraciji. Ta trend kaže na potrebo po naprednih komunikacijskih sistemih, ki lahko vključujejo umetno inteligenco za izboljšanje funkcionalnosti, kot so avtomatizirano usmerjanje klicev, napredna analitika komunikacij in personalizirane storitve za stranke. Umetna inteligenca bo igrala ključno vlogo pri oblikovanju prihodnosti telekomunikacij, kar bo proizvajalcem sistemov prineslo dodatne izzive, a hkrati tudi priložnosti za inovacije.

Odprtokodne platforme, kot je Asterisk, se hitro razvijajo, s čimer se širijo njihove zmogljivosti in funkcionalnost. Stalni prispevki in inovacije skupnosti razvijalcev krepijo odprtokodne rešitve in jih uveljavljajo kot resne alternative tradicionalnim ponudnikom. Proizvajalci na osnovi odprte kode se hitreje prilagajajo spremembam na trgu in so praviloma cenovno ugodnejši kot že uveljavljeni renomirani proizvajalci. Ta fleksibilnost in cenovna dostopnost postavljata odprtokodne proizvajalce v prednostno pozicijo, še posebej v kontekstu hitre integracije naprednih tehnologij, kot je umetna inteligenca. Izziv umetne inteligence bo za vse proizvajalce pokazal, kakšno fleksibilnost zmorejo, in bo odločilno vplival na to, kdo med velikimi igralci ali odprtokodnimi igralci bo ostal vodilen na trgu.

Na koncu velja, da se je IP telefonija resnično uveljavila kot ključni steber sodobnega komuniciranja, tako v poslovnem kot zasebnem okolju. Zmožnost prenosa glasovnih komunikacij preko internetnega protokola (IP) je revolucionirala način, kako se ljudje in podjetja med seboj povezujejo. V svetu, ki nenehno stremi k večji hitrosti, učinkovitosti in povezljivosti, je IP telefonija nepogrešljiva tehnologija. Njena vsestranskost in sposobnost integracije z najnovejšimi tehnološkimi inovacijami, kot so umetna inteligenca in oblačne storitve, pomeni, da bo IP telefonija še naprej igrala ključno vlogo pri oblikovanju prihodnosti telekomunikacij. Kot platforma, ki se nenehno razvija, se IP telefonija prilagaja novim izzivom in potrebam, zagotavljajoč, da ostaja na čelu komunikacijskih tehnologij v prihodnosti.


Iščete strokovno svetovanje pri vpeljavi IP telefonije in poenotenih komunikacij (UC)? Potem ne iščite dlje!

Storitev svetovanja pri vpeljavi IP telefonije in združenih komunikacij

Imate težave z omrežno opremo? Iščete cenovno ugodno rešitev z naprednimi VLAN konfiguracijami in robustnimi varnostnimi nastavitvami?

Ne iščite dlje!

Naša ekipa strokovnjakov vam bo z veseljem pomagala:

 • Izbrati ustrezno omrežno opremo za vaše potrebe in proračun.
 • Nastaviti VLAN skupine za ločevanje prometa in optimizacijo delovanja.
 • Implementirati napredne varnostne ukrepe za zaščito vašega omrežja.
 • Zagotoviti brezhibno delovanje vašega omrežja.

Za brezplačno posvetovanje in ponudbo nas kontaktirajte že danes!

Telefonija v 2024 vzpon novih zvezd